måndag 23 april 2012

Myten om låg energitäthet

En av myterna om sol- och vindkraft är att de skulle ha en mycket låg energitäthet. Så här kan det till exempel låta: ”Det kostar mer energi att tillverka ett vindkraftverk än vad man får ut i form av producerad elektricitet under dess livstid.” Detta är fel. I själva verket har vindkraftverket producerat den energi som åtgår för att tillverka alla dess delar inom ca tio månader från idriftstagandet.
  Det kan också låta så här: ”Man behöver enorma markytor för att producera någon större mängd energi från solkraft.” Fakta är att i vårt land kan en kvadratmeter solceller producera ungefär 100 kilowattimmar el per år. Sveriges totala elkonsumtion är omkring 150 terawattimmar per år det vill säga 150 miljarder kilowattimmar. Detta innebär att för att (hypotetiskt) täcka hela Sveriges behov av elenergi skulle 1500 kvadratkilometer behöva täckas med solceller. Detta motsvarar knappt fyra tusendelar av landarean. Ett annat sätt att uttrycka samma sak är att för varje invånare behövs 158 kvadratmeter solceller det vill säga en kvadrat med sidan 12,5 meter, alltså en ganska beskedlig yta.
  En förnybar energikälla som däremot verkligen har låg energitäthet per area är biobränslen. Etanol från svensk spannmål kräver till exempel 50 gånger större areal än solceller för att framställa samma mängd energi. För RME (dieselbränsle tillverkat av raps) krävs hela 100 gånger större areal än för solceller.
  Tänk ett stort fält på tusen gånger tusen meter. Om man odlar spannmål på fältet kan 160 etanolbilar årligen försörjas med bränsle, om man odlar raps och gör RME av denna kan 80 dieselbilar köra på bränslet. Om man istället täcker fältet med solceller kan hela 16000 elbilar försörjas. Det ingår då i beräkningen att elbilar är ungefär dubbelt så energieffektiva som bilar med förbränningsmotor.
  Det finns dock ett stort problem i denna jämförelse: el kan inte i någon större omfattning ersätta bränsle i dagens bilar på grund av att batteritekniken inte är tillräckligt utvecklad. Men jämförelserna ovan kan ändå ge en fingervisning om vad man bör sikta in sig på i det längre perspektivet. Biobränslen kan däremot vara en bra övergångslösning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar