onsdag 18 april 2012

Evig tillväxt


En vinternatt för tvåtusen år sedan föddes en pojke i ett stall. På kvällen till hans trettonde levnadsdag kom tre män klädda i underligga hattar och mantlar. En av dem gav honom en stor fin guldpeng. Nästa morgon gick pojkens mor till närmsta bank med pengen och frågade vad det kunde bli för avkastning om man lät dem förvalta den lilla förmögenheten. De sa att framtiden såg ljus ut och därför kunde de garantera en avkastning på hela två procent om året, evinnerligen. Det lät bra tyckte modern och lämnade över guldpengen. Istället fick hon en liten bok som hon skulle komma tillbaka med en gång om året så att räntan kunde föras in.
  Efter ett år tog hon med gossen och fick den första räntan införd i boken. Då stod där summa 1,02 guldpengar. Nästa år gjorde hon likadant, och nästa.
  Då pojken just fyllt tio år fick han för första gången gå själv till banken. Men han måste lova sin mor att aldrig ta ut och använda pengarna utan låta dem växa på kontot. På det sättet skulle han till slut bli en mycket förmögen man. När han kom till banken plitade en tjänsteman dit den nya summan på kontot: 1,22 guldmynt.
  Genom åren fortsatte pojken att varje år bege sig till banken och få räntan införd. Det utvecklade sig till en tradition och festdag då han tog på sig sina allra finast kläder. När han var tjugo, och blivit en lång och ståtlig man, stod det 1,49 guldmynt i boken. Vid trettio blev det 1,81. När han såg summan vackert skriven med romarnas siffror blev han väldigt sugen på att kvittera ut sina pengar men mindes genast sin mors förmaning.
  Efter hundra år var han uppe i 7,24 guldmynt och efter tvåhundra år hela 52,5. Efter femhundra år fanns det nästan 20 000 guldpengar på kontot och efter tusen år fanns där 398 miljoner. När han var inne på banken för tvåtusende gången, var summan upp i 159 miljoner miljarder guldmynt. Han satte sig på en restaurang som låg granne med banken, beställde in glas efter glas av rödvin tills han tog mod till sig, gick in på banken igen och bad tjänstemannen att få ut hela beloppet i reda guldmynt.
  Tjänstemannen såg bekymrat på honom och gick sedan för att hämta sin chef. Det tog en lång stund innan de kom tillbaka.
  Det går inte sa chefen.
  Men det är mina pengar, min mor blev lovad den här avkastningen, evinnerligen.
  Men att betala ut en sådan summa är omöjligt sa bankchefen, och log överseende, det är ju ungefär 100 miljoner gånger mer guld än vad som finns på hela jorden. Sedan höll han upp bankboken och rev den mitt itu.
  Det är inget att vara ledsen över, sa han. Vet du vad, du ska alldeles gratis få tala med en personlig bankman som kan berätta om våra nya spännande finansiella produkter.
  Kunden stod bara och stirrade på dem, sedan vände han sig om och gick långsamt mot utgången.
  En sån stackare, sa chefen till sin anställde när dörren slagit igen efter honom. Han har tappat all kontakt med verkligheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar